Поширення

На Україні здебільшого в ботанічних садах та на присадибних ділянках розводять як плодоягідну рослину.

Заготівля і зберігання

Використовують плоди. Зберігають їх замороженими або висушеними.

Хімічний склад

Плоди А. г. містять 400—900 мг % (за іншими джерелами — 80 —100 мг % ) аскорбінової кислоти, органічні кислоти, мікроелементи, мінеральні солі тощо. В листі і стеблах виявлено значну кількість флавоноїдів і сапонінів.

Використання

Ягоди А. г. використовують майже так само, як і ягоди актиніди коломікти. У вітчизняній і зарубіжній народній медицині ягоди А. г. Вживають як болетамувальний, відхаркувальний, послаблюючий і глистогінний засіб, при порушенні обміну речовин, захворюванні легень і бронхів, при гастралгії, гіпо- і авітамінозі вітаміну С, недокрів'ї, при різних захворюваннях, що супроводяться кровотечами, а також як загальнозміцнюючий засіб після інфекційних захворювань і операцій, при фізичній і розумовій перевтомі. Свіжий сік плодів А. г., розведений водою, добре вгамовує спрагу. Вживають ягоди свіжими і переробленими.


    фейсбук