У всій Європі не знайти такої незвичайної місцевості, як дніпровські плавні. Річкові протоки, немов лабіринти, в'ються, відводячи вас від цивілізації і занурюють у чудовий світ пониззя Дніпра. Погляду постають дивовижні рослини, цікаві птиці та дивовижні тварини. Що ж вас чекає в Дніпровських плавнях?

річкові протоки

Цю красу потрібно тільки побачити на власні очі: білосніжні лілії і яскраво-жовті латаття утворюють своєрідний килим і стеляться по водній гладі.

озера плавнів

По розлогих листках вільно прогулюються чаплі, качки і жаби. Вода в таких озерах має смарагдовий відтінок за рахунок того, що течія тут повільніша і спостерігається таке явище, як «цвітіння води». Тобто створюються ідеальні умови для дрібних зелених водоростей, які й надають унікальний окрас воді.

Вода має смарагдовий відтінок

У пониззі Дніпра знаходиться більше 140 озер, більшість з яких іменують лиманами. Через протоки ви можете потрапити в Інгулецький, Кардашинський, Казначейський, Понятовський, Сабетскій і Стеблеевскій лиман.

У пониззі Дніпра - Херсонська Венеція

Щоб побачити, як люди живуть на воді абсолютно не потрібно їхати до Італії. Для цього можна відправитися на знамениті херсонські дачі в плавнях. Тут замість доріг - річка. Водні магістралі ділять маленькі острівці вздовж і поперек, утворюючи своєрідні вулиці. Є навіть річкові перехрестя з пожвавленим рухом водного транспорту. Дістатися сюди можна як на моторних човнах, так і на катамарані. Або викликати річкове таксі. Майже біля кожного будинку розташовується невеликий пірс, який служить одночасно і місцем для швартування човнів, і відмінним ділянкою для риболовлі. Тут дивовижна атмосфера, час в цій частині тече, абсолютно, інакше. Місцеве населення смакує кожну мить і насолоджується кожною хвилиною. Це справжня херсонська Венеція!

Як дістатися?

Щоб потрапити в херсонські плавні з боку міста потрібно перетнути Дніпро або його притоки. Зробити це можна на моторних човнах і катерах. Великі яхти, на жаль, не кращий варіант, оскільки у вузьких протоках вони виявляться безпорадними. Найоптимальнішим буде приєднатися до туристичних група, які регулярно організовують спеціалізовані компанії. Багато хто з них вже на місці проводять інструктаж з управління байдаркою, і ви пускаєтеся гуськом по лабіринтах водних магістралей.

Незважаючи на те, що Дніпро протікає по території трьох країн і 12-ти областей, тільки в Херсонській області утворюється такий унікальний природний ландшафт - Дніпровські плавні. Не пропустіть можливість побачити цю красу на власні очі!


    фейсбук