Велотуризм – чудовий варіант відпочинку. Він дозволяє одночасно відвідувати нові місця, насолоджуватись красою краєвидів і тренувати власне тіло.

Організація подорожей на байках може здійснюватись туристичною компанією, групою однодумців або самостійно. В перших двох випадках подорожуючому достатньо довіритись спеціалістам. В останньому – він бере відповідальність за планування на себе.

Стилі велотуризму

Всі варіанти базуються на подоланні перешкод за допомогою байку. При цьому перешкоди бувають різними, а отже і стилі мають певні відмінності.

Цивілізований

Найпростіший варіант без пригод, підходить для початківців. Це така собі нетривала велопрогулянка на свіжому повітрі.

Байкерський

Під час такого велопоходу перевіряються можливості двоколісного засобу та техніка їзди водія. Через це кількість його шанувальників невелика. Переважно цей стиль використовують спортсмени, у яких одна мета – встановлення нових рекордів.

Експедиційний

Вигаданий та втілений у життя мандрівниками, для яких є важливим подолання перешкод у комплексі з милуванням навколишніми пейзажами та пам’ятками.

Зимовий

Підходить для відчайдухів, що люблять не просто дихати морозним повітрям, але й долати перешкоди у вигляді снігопаду, ожеледиці, сльоти.

Отже, складність маршруту залежить від вибраного стилю.

Обов’язковий багаж

При самостійній розробці маршруту варто подумати, де ви будете зупинятись на нічліг. Цивілізовано відпочити вийде не скрізь. Тому краще купити туристичні намети у Чернівцях, які дозволять зекономити на готелях, і не боятись, що в якомусь з них всі місця можуть бути зайняті (якщо ви їх не забронювали до туру). До того ж, так ви протягом усього заїзду будете ближче до природи.

Навіть якщо більша частина веломаршруту проходитиме через населені пункти, потрібно завчасно потурбуватись про мінімальний запас спорядження та їжі. Час від часу в дорозі доведеться зупинятись для відпочинку і перекусів. Тому з собою потрібно взяти бутерброди, цукерки і фрукти.

Крім їжі, кожен учасник подорожі повинен мати з собою медичну та велосипедну аптечки, дощову накидку, захисний комплект одягу і взуття, запас води, який поповнюється за будь-якої нагоди.

Поради для новачків

Якщо ви вперше плануєте подорож на велосипеді, підготуйтесь до неї морально. Адже не кожен в змозі майже цілодобово крутити педалі.

У вас немає достойного велобайка? Перегляньте пропозиції від кращих світових виробників велосипедів у магазині Алло в Чернівцях. Тут же можна підібрати й інше необхідне для велотуриста спорядження (одяг, взуття, рюкзак тощо).

Щоб велопохід залишив по собі тільки приємні враження, розрахуйте приблизно, який кілометраж ви будете долати щодня. Не забудьте про відпочинок та знайомство з цікавими місцями. На першу подорож витратьте всього 2-3 дні. Цього достатньо, щоб наповнитись приємними емоціями і не втомитись, не перебити бажання до наступних нових звершень.


    фейсбук