Взимку риба економить енергію і зазвичай стоїть на місці або повільно пересувається. Шукати її стоянки потрібно по першому і останньому льоді, коли мальки тримаються біля берегів. Саме сюди за своєю здобиччю припливає хижак. Шукати рибу краще на глибинах до чотирьох метрів поблизу берегів з крутими берегами. В середині зими, коли товщина льоду сягає 20-30 сантиметрів, хижаки відходять від берегів і тримаються на глибині понад п'ять метрів.

Якщо мальки «висовуються» в лунку - значить, рибі не вистачає кисню і кльову не буде. Вранці і до вечора лов успішніше на мілководді, а вдень варто спробувати удачу на глибині.

Вирушаючи на зимову рибалку вперше, краще взяти з собою стандартну вудку зі скловолокна довжиною близько 60 сантиметрів з маленькою котушкою. Поплавці на зимовій рибалці вкрай необхідні, і краще завжди тримати кілька при собі. Не забудьте про приманки, гачки, грузила і льодовий бур.

Найпоширеніший спосіб зимової риболовлі - ловля на мормишку. Мормишка - це невелике грузило з олова, свинцю, міді, нержавіючої сталі або їх сплавів з закріпленим в ньому гачком та наскрізним отвором для кріплення до волосіні. Найкращий кльов на мормишку спостерігається, коли вона відривається від дна. Тому варто її часто піднімати і всіляко посмикувати, відпускати плавно.
Кращою зимової наживкою вважається мотиль. На гачок насаджується по дві-чотири личинки, залишаючи при цьому жало вільним. Якщо клювання слабке, то можна насаджувати одну личинку, «прикриваючи» нею гачок. Також в якості наживки можна використовувати шматочки черв’яка, окуневі очі, шматочок зябра.

Вирушаючи на зимову риболовлю, варто подумати про безпеку. На жаль багато хто ігнорує попередження про тонку кригу. При цьому на зимовій рибалці дуже прості правила безпеки: на замерзлому водоймищі не варто збиратися великими групами і не варто йти на річку, коли лід ще тонкий або в тих місцях, де спускається тепла вода. Рюкзак і важкі речі краще не застібати - в разі чого їх можна буде швидко скинути разом з верхнім одягом.

Провалившись під лід, не варто робити самостійні спроби вилізти з ополонки - це лише погіршить ситуацію. Краще підібратися до краю ополонки, розкинути руки ширше, обхопити лід і чекати допомоги від сусідів-рибалок. Виступаючи в ролі рятувальника, потрібно підповзати до людини у воді обережно, широко розставляючи руки і ноги.

Вирушаючи на зимову рибалку варто дуже відповідально підійти до вибору одягу - одягатися потрібно тепло, але в той же час легко. Від промерзання на льоду рятує гарячий чай з термоса і їжа. Хороший спосіб зігрітися - порухатися, але для цього потрібна відповідна екіпіровка. Варто окремо сказати про спиртні напої - ні горілка, ніякі інші міцні напої не допоможуть протриматися на льоду довше 15-20 хвилин. Алкоголь гріє тільки перший час, а потім веде до ще більшого переохолодження організму.

 


    фейсбук