«Клебан-Бик»

Регіональний ландшафтний парк «Клебан-Бик», створений у Костяшинівському районі Донецької області, розташувався на обох берегах ріки Кривий Торець і Клебан-Бикського водоймища.

Територія ландшафтного парку має «гірський» характер, вона складається з кам'янистих гряд, відслонень гірських порід із значною щільністю та глибиною ерозійного розгалуження, великим оголенням корінних порід, що виступають суцільними грядами.

У кам'яновугільний період (понад 300 млн років тому) тут було неглибоке море, на дні якого мешкали численні безхребетні. До наших часів тут збереглися сліди незвичайної рослинності. Скам'янілі рештки рослин, коралів, молюсків можна знайти на лівому крутоярому березі водоймища. Тут розташувалась геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення «Клс-бап-Бикське відслонення», яка займає площу 60 га.

Рослинний світ представлений байрачними лісами, де збереглася кам'янистолюбива засухостійка флора, а також ділянки цілинних типчаково-ковилових петрофільпих степів. Чагарники представлені караганою, шипшиною, таволтою, кизильником чорноплідним. У байрачних лісах домінують дуб звичайний, ясен високий, до них примішуються в'яз голий, клен польовий та ясенелистий, липа серцевидна.

Багатий також і тваринний світ: біля водоймища, на його берегах живуть черепахи, ящірки, жаби, світ птахів налічує близько 100 видів, у водоймищах водиться майже 20 видів риб.

Загальна площа регіонального ландшафтного парку 1974 га.

 

 

 

 


    фейсбук