Pseudophilotes bavius (Eversmann, 1832)

Таксономічна належність
Клас — Комахи (Insecta), ряд — Луско-крилі (Lepidoptera), родина — Синявці (Lycaenidae). Представник монотипового підроду Rubrapterus Korshunov, 1987.

Природоохоронний статус виду
Вразливий.

Ареал виду та його поширення в Україні
Марокко, Алжир, частково Пд.-Сх. Європа, Кавказ та Закавказзя, Туреччина, Близький Схід, пн. Іран, пн.-зх. Казахстан. В Україні зустрічається диз'юнктивно лише у декількох пд. областях. Дуже локальний.

Чисельність і причини її зміни
На невеликих ділянках, що не перевищують декілька сот кв. м, у пік льоту може досягати до 20-25 особин на 1 ділянку, здебільшого не перевищує 20-30 особин на 1 га. Причини зменшення чисельності: руйнування місць перебування виду (розорювання степу та його заліснення, урбанізація), надмірний випас худоби, випалювання трави.

Особливості біології та наукове значення
Зустрічається на ділянках крейдяних та вапнякових відшарувань, на схилах річкових терас та ярів, у степу. Дає 1 генерацію на рік. Літ метеликів триває з кінця квітня — початку травня до середини червня. Самка відкладає яйця на квітки та стебла шавлій. Гусінь розвивається в квітках шавлії, іноді на її листі. Лялечка зимує у підстилці.

Морфологічні ознаки
Розмах крил — 23-30 мм. Статевий диморфізм досить виразний. Крила самців зверху червонувато-блакитні з відносно широким коричнево-чорним краєм, біля заднього кута задніх крил 2-4 облямованих червонуватим очка; самки мають коричневе забарвлення крил з синім нальотом біля основи крил та більш яскравим рядком червонуватих очок на задніх крилах. Нижня поверхня крил сіра з прикореневим блакитним напиленням та широкою жовтогарячою перев'язкою вздовж зовнішнього краю задніх крил.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Занесений до Червоної книги МСОП та Червоної книги денних метеликів Європи. Як компонент біоценозу охороняється у Луганському ПЗ. Доцільно створити ентомологічні заказники у місцях перебування виду з метою збереження характерних для метелика біотопів.
Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення
Відомостей немає.

Основні джерела інформації
Образцов, Шелюжко, 1939; Некрутенко, 1985; Плющ,1989б; Tolman, Lewington, 1997, 2008; Коршунов, 2002; Плющ, Пак, 2001, 2002; Некрутенко, Чиколовець, 2005; Плющ та ін., 2005, 2006; Плющ, 2006, 2007; Голобородька, Пахомов, 2007; Львовский, Моргун, 2007. Особисті повідомлення Бу- дашкіна, Голобородька, Жакова, Пузанова.


    фейсбук