День міста в Барвінковому відзначають у другу суботу вересня!

Барвінкове — місто в Харківській області, що оозташоване на річці Сухий Торець. Слобода Барвінкова Стінка була заснована 1651-1653 козаками на чолі з отаманом Іваном Барвінком. На самому початку свого існування містечко було зимівником, отримуючи статус слободи у 18 ст. На Чумацькій горі козаки розташували дерев'яну фортецю з якої оглядались всі підходи до міста.

1708 року у місто приїхав цар Петро І, який хотів вмовити баркінківчан не воювати проти нього, але місцеві козаки підтримали Мазепу й брали активну участь у війні за незалежність. Та, нажаль, після поразки, російські війська знищили Барвінкове, разом із багатьма іншими козацькими поселеннями.

У 1774 році, після участі барвінківців у козацькому повстанні Омеляна Пугачьова, Гараджа роззброїв карателів, а їхнього командира полковника Долгорукого окунув в діжку із дьогтем, виваляв у пір'ї, посадив задом на перед на шкапу і в такому вигляді доправив до Ізюмського полку.

Після ліквідації Запорізької Січі у 1775 році більша частина барвінківців переселились на Кубань, де заснували свою станицю.

Барвінкове перетворилося в торгове волосне містечко, у якому щорічно проходить шість ярмарків та існує безліч магазинів, вітряків та млинів.


    фейсбук