Відомий український режисер Михайло Іллєнко повідомив про свою відмову брати участь у V Фестивалі кіно Росії та країн СНД у Тбілісі та про відкликання свого фільму "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" з програми фестивалю.

 

 

Про це Іллєнко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Листування з організаторами фестивалю тривало протягом жовтня. Воно стосувалось технічних деталей (авіаквитки, субтитри, формат відео...) Офіційне запрошення я одержав лише вчора. Запрошення окреслило формат фестивалю (до речі, у форматі чомусь не згадані назви грузинських фільмів - навіть відкривається і закривається фестиваль російським кіно). Оприлюднюю свій лист тому, що, на жаль, мені відомий випадок, коли минулого року українське студентське кіно було представлено на російському фестивалі без узгодження з авторами і навіть нагороджено на ньому", - написав Іллєнко.

Зокрема, у листі до організаторів міжнародного кінофестивалю у Тбілісі, український режисер зазначив, що програма "V фестивалю [кіно] Росії та інших країн Співдружності" в Тбілісі, викладена в запрошенні, змушує відмовитися від участі у фестивалі.

"Прошу не вважати мене і мій фільм "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" учасниками фестивалю. Сьогодні нас розділяє війна. Нас розділяє арешт Олега Сенцова, який був арештований у Криму в той час, коли там знімався фільм "Орлеан" - один з фільмів фестивалю (через майже півтора року Олег Сенцов був засуджений на 20 років утримання в колонії суворого режиму)", - зауважив режисер.

Іллєнко наголосив, що змушений відмовитися від участі у фестивалі, принаймні, до того часу, поки режисер Сенцов за гратами.


    фейсбук