Будь-яка поїздка на авто вимагає від водія зосередженості та відповідальності, а коли у салоні знаходяться діти, ці вимоги зростають вдвічі. Щоб під час руху убезпечити себе та дітлахів, керуйтеся наступними простими порадами.

Активуйте блокування дверей

Завжди вмикайте блокування на дверях і вікнах, щоб діти не могли відкрити їх під час руху автівки. Це запобігає травмуванню або потраплянню дітей в низку небезпечних ситуацій. Також, малюки можуть ненавмисно ввімкнути склопідйомник, затиснувши пальці, руки чи навіть голову, що призведе до травм. Тож, водій завжди має зберігати контроль над вікнами та дверима.

Використовуйте належне дитяче автокрісло

Правильно встановлені утримуючі засоби для дітей та автокрісла або бустери є важливими для забезпечення їх безпеки під час будь-якої подорожі на автівці. Пам’ятайте, що слід використовувати тільки ті дитячі автокрісла, що відповідають віку, зросту та вазі вашої дитини. Крім того, вони мають бути правильно закріплені на сидінні авто. Оскільки кожна модель автокрісла відрізняється, обов’язково зверніться до посібника виробника та вказівок для конкретного типу автомобіля та регулярно перевіряйте кріплення. Окрім безпечного встановлення, краще уникати покупки вживаного автокрісла, оскільки важко визначити, чи було воно пошкоджене.

Пристебніть ремені безпеки

Важливо правильно пристебнути безпекові ремені. Один ремінь безпеки захищає тільки одну людину, тому ніколи не потрібно тримати дитину на колінах або дозволяти їй їздити без захисту. Перебуваючи в автівці, завжди використовуйте безпековий ремінь, оскільки ви подаєте приклад для наслідування дітлахам. Захисні паски мають бути надійно пристебнуті до того, як автівка почне рухатися, відстебнути їх можна тільки коли двигун вимкнеться і автомобіль безпечно зупиниться.

Не залишайте дітей без нагляду

Це може здаватися очевидним, але важливо ніколи не залишати дитину в машині без нагляду, навіть якщо всього на пару хвилин. Різноманітні випадки трапляються з дітьми, що залишаються на самоті в авто, наприклад, малюк може натиснути на елементи керування, які змусять автівку рухатися, або потрапити в інші небезпечні ситуації, як-от викрадення авто, пожежа або аварія. Безпечніше брати дитину з собою, виходячи з машини.

Зберігайте спокій

Дуже важливо з самого початку навчити дітей правильній поведінці в транспортному засобі. Це включає збереження спокою на задньому сидінні, коли автівка рухається або на світлофорі. Діти повинні розуміти, що якщо вони стрибають, кричать або вередують іншим чином, це може суттєво відвернути увагу водія та поставити під загрозу всіх пасажирів та інших учасників дорожнього руху.

Тримайте автомобіль на замку

Це ще один спосіб убезпечити дитину біля автомобіля. Блокування транспортного засобу не дозволить дітям гратися всередині та потенційно потрапити в халепу. Вам також не доведеться турбуватися про те, що діти можуть отримати доступ до систем керування транспортним засобом. Крім того, зберігайте ключі від автівки в недоступному для малечі місці, щоб запобігти ризику того, що дитина їх знайде та вирішить покататися.

Пам’ятайте, що виконуючи ці правила та відповідально відносячись до безпеки дорожнього руху, ви подаєте гарний приклад своїм дітям.

 


    фейсбук