УСПЕНСЬКА ЦЕРКВА у селі Веприку Гадяцького району. Споруджена 1821 в стилі класицизму. Мурована, однобанна, хрещата в плані. Південний і північний фасади оздоблено чотириколонними портиками з трикутними фронтонами, східний – колонадою композитного ордера. Головний західний фасад прикрашає подвійний портик з трикутним (головним) і лучковим (наріжним) фронтонами. Церква увінчана півсферичним куполом з глухим ліхтариком на круглому світловому барабані. Перед головним входом – відокремлена мурована багатоярусна дзвіниця, територію обнесено муром.

УСПЕНСЬКА ЦЕРКВА у селі Лютеньці Гадяцького району. Споруджена 1686 коштом гадяцького полковника М. Бороховича, який був у ній похований. Відноситься до етапних творів архітектури українського Відродження. Мурована, дев’ятидільна, хрещата, п’ятибанна. Гранчасті рукави просторового хреста увінчані двозаломними верхами. Такий самий і центральний верх, лише з набагато ширшою банею. Одноярусні приміщення у міжрукав’ях квадратні у плані, їх понижені обсяги підкреслюють стрункість і масштабність бічних компартиментів, пірамідальність центричної композиції. Одна з найдосконаліших за пропорціями дев’ятидільних споруд. Відзначалася гармонійністю частин, оригінальністю архітектурного рішення кожної грані, порталів, віконних обрамлень, карнизів тощо. З західної сторони був невисокий оригінальний по формі двох’ярусний ганок у вигляді гранчастої ротонди. Церква – одна з рідкісних пам’яток, що у муруванні стін мала внизу дерев’яні бруси – зв’язки, а також залізні затяжки у п’ятах підпружних арок. Церква була трипрестольна, з приділами в ім’я архангела Михаїла і св. Трійці, мала різьблений п’ятиярусний іконостас, один з найошатніших на Лівобережній Україні (знищений у 1-й половині 20 ст.). На початку 19 ст. із Заходу споруджено чотириярусну дзвіницю. 1887–1890 її розібрано і натомість збудовано муровану двох’ярусну дзвіницю в архітектурних формах історизму. Обабіч дзвіниці зведено дві брами. 1-й ярус – прямокутний гридільний, 2-й – двоповерховий восьмерик з верхнім арочним ярусом дзвону, увінчаним восьмигранним куполом з переломом і ліхтариком. 1954 церква поставлена під охорону держави як пам’ятка архітектури. 1955 під керівництвом архітектора П. Захарченка розроблено проект реставрації, що передбачав відновлення гіпотетичних первісних форм п’яти верхів, спотворених перебудовою 1890. Через некваліфіковане виконання реставраційних робіт 1974 пам’ятка розвалилася. 1983 розібрана дзвіниця.

УСПЕНСЬКА ЦЕРКВА у селі Пісках Лубенського району. Зведена на початку 20 ст. на місці попередньої церкви, збудована 1786. Дерев’яна, одноверха, хрещата в плані. Південне і північне рамена прямокутні, мають окремі входи, прикрашені двоколонними портиками з трикутними фронтончиками. Центральний четверик увінчано наметовим верхом на світловому восьмерику. Із західного боку сполучається з дзвіницею, на 1-му ярусі якої – головний вхід також оздоблений двоколонним портиком з трикутним фронтончиком. Численні кутові зрубики, портики головних і бічних входів підкреслюють струнку пірамідальну композицію споруди, в якій домінує багатоярусна дзвіниця, увінчана наметовим верхом з заломом.


    фейсбук