пт.10202017

Last updateT3_DATE_FORMAT_LASTUPDATE

АВОКАДО

АВОКАДО ерсея американська, алігаторова груша, авокадо)

Репеа атеіісапа — вічнозелена плодова тропічна рослина родини лаврових. Дерево до 20 м заввишки. Листки цілокраї, видовжено-яйцевидні або еліпсоїдні, 10—20 см завдовжки і 3—10 см завширшки. Квітки дрібні, двостатеві, зеленаво-жовті, зібрані в невелику волоть або напівзонтик. Плід — м'ясиста кістянка; формою і розміром схожий на грушу.

Поширення

Батьківщина — Центральна Америка, південна частина Мексіки. В СРСР — у культурі (Чорноморське узбережжя Кавказу).

Сировина

Як дієтичний і лікувальний продукт вживають плоди. В народній медицині, крім цього, використовують листя і шкірку плодів.

Хімічний склад

До складу плодів входять жири (до 30 % ), білки (1,5—4%), вітаміни (А, В1, В6, РР, К, пантотенова кислота), невелика кількість цукрів, солі калію, натрію, фосфору, заліза, кальцію тощо. Листки містять абакатин, який за якостями і дією перевищує алкалоїд теобромін.

Використання

Плоди використовують свіжими, в салатах, кремах, пюре, супах, для приготування бутербродів і виготовлення морозива; їх консервують і заморожують. Корисно вживати плоди при анемії, атеросклерозі, цукровому діабеті, гіпертонії, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку. М'якуш плодів використовують і для виготовлення косметичних кремів. Відвар листя і шкірку плодів використовують як глистогінний засіб і при лікуванні ентеритів. У Франції на основі олії авокадо створено препарат, яким лікують екземи, склеродермію, артрози, ураження міжзубної тканини (піорея).

 

Україна туристична

загрузка...

загрузка...